ENO Tree     

DAN SAJENJA DREVES

Naše okolje je zelo pomembno – ne le lokalno, ampak tudi globalno. Napočil je trenutek, ko se moramo osredotočiti na okolje in mir. To bomo naredili skupaj s tisočimi šol in otrok vsega sveta. Danes bomo sadili drevesa skupaj z našimi zelenimi prijatelji s severa, juga, vzhoda in zahoda. Na tisoče šol iz 150 držav vsega sveta bo svoje misli in dejanja združilo v sajenju dreves.

Ob svetovnem dnevu  miru, ki smo ga obeležili 21.9.2012 je Organizacija Združenih narodov  za vodilno letošnjo temo izbralo »Trajnostni mir za trajnostno prihodnost«. Vedeti moramo, da brez miru nimamo prihodnosti in da je trajnostni razvoj osnova miru. Živeti in delovati moramo tako, da bomo naravne vire uporabljali trajnostno.  Mi, otroci in mladina, prispevamo svoj delež in prosimo vse, da nam sledijo!

Tudi danes smo del velikega projekta, del vsakoletne kampanje za okolje in mir. Do sedaj so šole v tej kampanji, ki jo organizira ENO – Environment Online, globalna virtualna šola in mreža za trajnostni razvoj, s sedežem v Joensuu na Finskem, posadile že približno 7 milijonov dreves. Tudi s pomočjo učencev OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec, ki že peto leto sodelujemo pri tem.  Naš cilj je, da do leta 2017 posadimo in Zemlji vrnemo 100 milijonov dreves. To zavezo smo sprejeli na vrhu Rio +20, pri tem pa so nas podprli tudi Združeni narodi.

ENO program se je začel v finski vasici ENO in do zdaj dosegel že na milijone otrok, mladine, učiteljev in staršev. Dokaz, da majhno lahko postane veliko in da lahko prav vsak pomaga narediti razliko! Ponosni smo, da smo del tega.

Drevo je za nas simbol. V prvi vrsti nas spominja na pomen narave in okoljevarstvene zaščite. In drugič – simbolizira sodelovanje šol vsega sveta. Živimo v povsem različnih kulturah, vendar globoko cenimo bogastvo naše različnosti. Spoštujemo pravice vsakogar, tudi pravice narave in živali.

Ker sadimo drevesa v počastitev miru, ta drevesa proglašamo za drevesa miru.

Želimo si, da bi rasli z našimi drevesi v boljšo bodočnost!

Mir je zelen. Ukrepajmo!

September 2015

September 2016

September 2017

PRIHAJAJOČI DOGODKI

KOLEDAR DOGODKOV

junij 2024
PTSČPSN
      1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
« Maj   Jul »
Dostopnost