shema_solskega_sadja

Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Znano je, da prebivalci Slovenije v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih vrednosti sadja in zelenjave, kar pogosto vpliva kot dodaten dejavnik pri pojavu številnih kroničnih obolenj in prezgodnje smrti.

Tako sadje kot zelenjava v svoji sestavi vključujeta visok delež vode, prehranske vlaknine in drugih zaščitnih snovi (vitamini in minerali), ki pomembno vplivajo na zdravje. V prehrani sta zaželena sadje in zelenjava pridelana pri lokalnih pridelovalcih, ki prideluje hrano na naravi, človeku in okolju prijazne načine. Študije namreč kažejo, da lokalno pridelano sadje in zelenjava vsebuje večje količine hranljivih snovi v primerjavi z živili, ki so bila skladiščena in transportirana daljši čas. Pri teh živilih se namreč bistveno zmanjša njihova hranilna, biološka vrednost ter kakovost.

Shema šolskega sadja (v nadaljevanju SŠS) je nov ukrep na področju kmetijske politike EU. Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave, s tem pa tudi zmanjševanje naraščanje prekomerne teže in debelosti pri šolskih otrocih. Prekomerna teža namreč povečuje tveganje za nastanek številnih sodobnih bolezni (rak, srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen tipa2, osteoporoza, itd.). Evropska komisija je s pomočjo obsežne študije ugotovila, da je SŠS eden izmed ukrepov, ki bi lahko dolgoročno pripomogel k izboljšanju trenutnega stanja. V ta namen je EU namenila  državam članicam določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje sadja in  zelenjave šolskim otrokom.

Šola sodeluje v shemi šolskega sadja že od  leta 2009. V tem času smo učencem šole nudili različne dodatne sadne in zelenjavne obroke. Sadje in zelenjava je v večini lokalnega izvora (Eko kmetija Podgrajšek, Sadjarstvo Pučnik – Lešnik, Sadjarstvo Horvat, Lešniki – Bizjak, Krajnčič, jabolka Biotehniške fakultete Maribor, maline, jagode, paprika kmetije Ber, jabolčni krhlji dopolnilne dejavnosti kmetije Širovnik…).

PRIHAJAJOČI DOGODKI

KOLEDAR DOGODKOV

julij 2024
PTSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
« Jun   Avg »
Dostopnost