tanja

 

 

 

 

ŠOLSKE KNJIŽNICE: SRCE ŠOLE

V slovenskem prostoru  – Sloveniji in zamejstvu – je projekt izpeljala Sekcija za šolske knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije v sodelovanju z Društvom šolskih knjižničarjev Slovenije. Središče letošnjega gesla “ŠOLSKE KNJIŽNICE: SRCE ŠOLE” opozarja na pomen šolskih knjižnic.

Šolske knjižnice so nujno potrebne pri razvoju učnih spretnosti in pri razvoju kritičnega mišljenja. Šolski knjižničarji sodelujejo pri poučevanju, razvijanju učnih strategij, razvijanju različnih vrst pismenosti, razvijanju kritičnega mišljenja in ostalih kompetenc, ki so potrebne za delovanje v današnji družbi. Praznovanje mednarodnega meseca šolskih knjižnic pa opozarja na široko paleto dejavnosti, s katerimi knjižnice učence in starše opremljajo za življenje.

Leta 1999 so  knjižničarji začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru, v Sloveniji smo ga prvič praznovali leta 2007, 22. oktobra. Ker se je praznovanju pridruževalo čedalje več držav, se je leta 2008 odbor odločil, da praznovanje prilagodi lokalnemu okolju. James Henri, predsednik IASL, je ugotovil: »Mednarodni dan šolskih knjižnic je dejansko prerasel v mednarodni mesec šolskih knjižnic. To pomeni, da knjižničarji sami lahko izberete ali dan ali teden ali celo ves mesec in ga napolnite z dejavnostmi, posvečenimi vaši knjižnici in s tem, kar šolska knjižnica pomeni šolski skupnosti.« Mednarodni mesec šolskih knjižnic omogoča pristojnim za šolske knjižnice, da izberejo dan v oktobru, ki najbolj ustreza njihovi posebni situaciji, ko lahko praznično poudarijo pomembnost šolskih knjižnic.

Praznovanje smo pričeli prve dni oktobra ob tednu otroka. Slovensko javnost smo želeli opozoriti na delo šolskih knjižnic in izpostaviti njihov pomen pri pridobivanju znanja, krepitvi samopodobe, omogočanju empatije, treningu socialnih veščin učencev in dijakov.

Šola dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec se je pridružila praznovanju  z:

–      delavnico ob tehniškem dnevu Poklici – knjižničarka Tatjana Kuhl je predstavila poklic knjižničarke skupini učencev iz 1. in 2. razreda in zgubali so bralno kazalo Knjižnica je srce šole,

–      uro pravljic, v kateri je knjižničarka prebrala učencem oddelka podaljšanega bivanja pravljico Skovirček Anny Krouse Rosenthal in Črni muc, kaj delaš? Svetlane Makarovič; vsak učenec je izdelal črnega mucka,

–      delavnicami, v katerih so učenci izvezli obesek za ključe in podlogo za miško z motivom sovice.

Dostopnost