POSVOJENI SPOMENIK

perisce_maj1   perisce_maj2
perisce_maj3   perisce_maj4
perisce _maj5   perisce_maj6
Dne 11. maja 2013 smo uradno posvojili “Perišče”, kot šolski Unescov spomenik. Pri njem smo se zbrali učenci, starši in delavci šole, krajani, sosedje in člani Društva upokojencev Črešnjevec.

perisce1    perisce2

perisce3    perisce4

Vaški studenec so nekoč imenovali “štepih” ali “gmajnski studen’c”. V neposredni bližini vodnjaka se nahaja velika betonska plošča, vaško perišče. Oboje so uporabljali vsi vaščani in celo širša okolica Črešnjevca. Več informacij najdete v raziskovalni nalogi.

 

Dne 5. marca 2013 smo izvedli DELAVNICO POSVOJIMO SPOMENIK. Na delavnici smo si ogledali vodnjak s periščem in sestavili besedilo za obeležje.

posvojeni_spomenik1     posvojeni_spomenik2

posvojeni_spomenik3

V šolskem letu 2012/13 bomo nadaljevali z Unesco projektom MLADI POSVOJIJO SPOMENIK. Posvojili bomo spomenik VAŠKI STUDENEC S PERIŠČEM.

Cilji in naloge 2012/2013

 

ŠOLSKO LETO 2009/10

PROJEKT UNESCO – VODNJAKI IN PERIŠČE NA ČREŠNJEVCU

 

Ob šolskih pohodih po Črešnjevcu je našo pozornost pritegnila betonska struktura, ki leži ob starem, zaprtem vodnjaku. Zanimalo nas je, kaj to pravzaprav sploh je in čemu je služil ta velik kos betona. Odločili smo se povprašati o vsem tem starejše krajane in izvedeli smo, da so to ostanki nekoč zelo uporabljanega perišča. Pogovori z domačini so nas privedli do tega, da smo pričeli opažati vedno več vodnjakov na Črešnjevcu. In tako smo prišli na idejo o raziskovanju tega področja in počasi je začela nastajati raziskovalna naloga.

Z raziskovalno nalogo Vodnjaki in perišče na Črešnjevcu smo želeli raziskati ohranjenost in uporabo vodnjakov, namen uporabe vode iz njih in kaj krajanom pomenijo ti vodnjaki. Vsi se zavedamo, da je voda izredno pomembna, zato so v preteklosti vodnjaki v našem kraju igrali pomembno vlogo. Ker lokalne ustanove ne hranijo zapisov o vodnjakih, smo se raziskovanja lotili s terenskim delom, z intervjuvanjem in anketiranjem domačinov. Zbrane podatke smo preučili in zapisali ugotovitve. Če vas zanima, kakšni so rezultati naše raziskave, si lahko ogledate in preberete spodaj.

Po številnih pripovedovanjih vaščanov smo se odločili posneti tudi kratek film, ki prikazuje ljudski običaj pranja perila. Pri tem smo namesto vodnjakov in perišča uporabili škafe in perilnike. Tudi posnetek pranja perila, kot si ga predstavljajo naši učenci, si lahko ogledate spodaj.

Nastalo raziskovalno nalogo smo prijavili tudi na X. regionalno srečanje mladih raziskovalcev, in sicer na področje etnologije in si prislužili 3. mesto.

Raziskovalna naloga je prav tako del pilotskega projekta Dediščina naših babic in dedkov v okviru Združenja Unesco šol Slovenije. V okviru tega projekta smo vodnjake in perišče predst
avili tudi učencem in učiteljem naše šole ter staršem. Ob dnevu Zemlje smo naš kraj, šolo, pomen vodnjakov in perišča predstavili še učencem in učiteljem OŠ bratov Polančičev v Mariboru, kjer smo sodelovali na njihovem projektnem dnevu.

Zapisala Katja Skubic

 

Vodnjaki in perišče na Črešnjevcu (raziskovalna naloga)

Video posnetek je priloga raziskovalni nalogi …

http://www.youtube.com/watch=tyewrhyWQq4&feature=player_embedded

PRIHAJAJOČI DOGODKI

KOLEDAR DOGODKOV

julij 2024
PTSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
« Jun   Avg »
Dostopnost