Zlati matematiki

Za nami je že 52. državno tekmovanje iz znanja matematike, tekmovanje, ki ima v osnovni šoli najdaljšo tradicijo. Znani so uradni rezultati. Med 2800 najuspešnejšimi osnovnošolci od petega do devetega razreda, ki so se uvrstili na državno tekmovanje, jih je 295 osvojilo zlata Vegova priznanja (manj kot 60 na razred). Naši učenci so spet pokazali, da so izjemni, saj so se uvrstili v sam vrh mladih slovenskih matematikov. Bera priznanj in nagrad je resnično zavidljiva.

Najbolj je navdušil JAKOB ČELIG, ki je med 488 sedmošolci »pometel z nalogami in s konkurenco«. Osvojil je ZLATO priznanje in 1. NAGRADO, saj se je z doseženimi vsemi točkami zavihtel na 1. MESTO v državi. Izjemen rezultat je dosegel tudi PRIMOŽ PLIBERŠEK, prav tako z ZLATIM priznanjem in 2. NAGRADO. Med 716 devetošolci mu je do prvega mesta v državi zmanjkala pičla točka. Njun uspeh so dopolnili še osmošolec MARTIN GRILJ (zelo blizu nagrade) ter devetošolki VITA MIKULIČ VERNIK in KAJA KANCLER z osvojenimi ZLATIMI priznanji.

Pohvale vredni so tudi dosežki ostalih učencev, ki so se udeležili državnega tekmovanja. Nejc Zajc (8. razred) in Katarina Grilj (6. razred) sta le za pol oziroma za eno točko zgrešila zlato priznanje, Rok Vlaj (5. razred), Vid Golob (7. razred) ter Domen Krajnc (9. razred) pa so se vsi uvrstili v zgornjo petino učencev v svojem razredu. Vsi so se domov vrnili s srebrnim Vegovim priznanjem.

Jakob in Primož se bosta 14. maja v Cankarjevem domu v Ljubljani udeležila podelitve nagrad najuspešnejšim tekmovalcem v državi.

Vesel sem, da je trud, ki ga učenci skozi vso leto vlagajo pri pouku matematike, poplačan na državnem tekmovanju, ki je najboljši pokazatelj učenčevih sposobnosti in znanja. Naši zavzeti matematiki so postavili nove mejnike uspešnosti – skupno dve nagradi in pet zlatih priznanj. To pa je izziv za prihajajoče generacije.

Iskrene čestitke vsem sodelujočim učencem. Resnično si jih zaslužijo.

Žarko Šalabalija

Dostopnost