logo_skornji

Ideja (in s tem program) VELIKI NEMARNI ŠKORNJI je do današnje podobe prehodila že 6 let in v tem času raziskovanja, evalviranja in nadgradnje združila lepo število otrok iz vrtcev in osnovnih šol. Program koordinira Zavod Vista Murska Sobota, katerega idejni vodja in avtorica je Aleksandra Pinterič s svojim timom sodelavcev.

Namen programa VELIKI NEMARNI ŠKORNJI je spodbujanje inovativnosti, ustvarjalnosti,  razvoj kritičnega mišljenja ter izgradnja višjih moralnih vrednot pri otrocih, ki predstavljajo gibalo razvoja.

CILJ PROGRAMA:

  • Spodbujanje učinkovitih metod poučevanja, učenja in osveščanja z namenom pridobivanja trajnega in uporabnega znanja.
  • Razvoj višjih moralnih vrednot in dvig ekološko-družbene zavesti.
  • Omiliti onesnaževanje narave in okolja ter posledic njihovega vpliva na posameznika, na družbo, okolje in naravo.

Program dolgoročno prispeva k spodbujanju mladih generacij k boljši kvaliteti življenja in  dviguje ozaveščenost o soodvisnosti   ljudi, okolja, narave, družbe. Program ponuja rešitve aktualne  družbene in gospodarske problematike  izhajajoč iz domišljije otrok, ki jih je potrebno ustrezno usmerjati in spodbujati. Samo kreativne in ustvarjalne generacije bodo pomagale k razvoju in spodbujanju gospodarstva z inovativni rešitvami na vseh področjih.

Ideja projekta je prejela 2. mesto za inovativnost projekta/ideje s strani Gospodarske zbornice Slovenije, ravno tako pa je idejo z
ambasadorstvom podprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Izvedba programa je zasnovana na aktivnostih, vezanih na komplet za otroke (knjiga brez ilustracij in zgoščenka).  Otroci s pomočjo junakov iz zgodbe spoznavajo početje velikih nemarnih škornjev. Preizkusijo se kot ilustratorji knjige in kot reševalci nastalega problema. Skupaj z junaki iščejo načine, kako velike nemarne škornje opozoriti, da njihovo ravnanje ni primerno.

Več si lahko preberete na:  www.velikinemarniskornji.si

 Sodelovanje v šolskem letu 2015/2016

ZAKLJUČNO POROČILO sodelovanja v projektu VELIKI NEMARNI ŠKORNJI 2015 – 2016

 

Sodelovanje v šolskem letu 2014/2015

V našem vrtcu že drugo leto zapored sodelujemo z zavodom Vista iz Murske Sobote in s pomočjo slikanice »VELIKI NEMARNI ŠKORNJI« pri otrocih razvijamo ekološko ozaveščenost.

Namen projekta je spodbujanje inovativnosti, ustvarjalnosti,  razvoj kritičnega mišljenja ter izgradnja višjih moralnih vrednot pri otrocih.

Otroci so ob zgodbah književnih junakov spoznavali neprimerno ravnanje velikih nemarnih škornjev, ki s svojimi dejanji grobo posegajo v naravno okolje in v življenje drugih živih bitij  ter se seznanili z velikim problemom onesnaženja naravnega okolja v današnjem času.

 Z junaki, tj. z gobicami, gozdnimi živalmi in škrati so se otroci identificirali in jim pomagali iskati rešitve za nastale težave.

Čustvena doživetja zgodbe, so z različnimi likovnimi tehnikami izrazili v slikanicah, ki si jih lahko ogledate na spodnjih povezavah:

Veliki nemarni škornji v skupini Mavrica

Veliki nemarni škornji v skupini Zvezdica

Veliki nemarni škornji v enoti Leskovec

E-razstava vseh sodelujočih

ZAKLJUČNO POROČILO sodelovanja v projektu VELIKI NEMARNI ŠKORNJI 2014 – 2015

Sodelovanje v šolskem letu 2013/2014

VRTEC NA ČREŠNJEVCU IN VELIKI NEMARNI ŠKORNJI

V vrtcu Črešnjevec – Leskovec, v enoti na Črešnjevcu, že od meseca septembra sodelujemo z zavodom Vista iz Murske Sobote, in sicer v inovativnem projektu »VELIKI NEMARNI ŠKORNJI«, ki ga z ambasadorstvom podpira celo predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor.

V naši enoti sta v projekt vključeni dve skupini, in sicer skupina ZVEZDICA, pod mentorstvom vzgojiteljice ge. Petre Ozmec , ki ji pri delu pomaga pomočnica ga. Urška Jaklin Brbre, in skupina SONČEK, pod mentorstvom vzgojiteljice ge. Darije Ovčar in pomoči ge. Karmen Albreht.

Namen projekta je spodbujanje inovativnosti, ustvarjalnosti,  razvoj kritičnega mišljenja ter izgradnja višjih moralnih vrednot pri otrocih.

Na edinstven način skozi zgodbo v nadaljevanjih in številne raznovrstne dejavnosti , ki jih strokovne delavke zelo uspešno prepletamo in povezujemo z vsemi področji Kurikuluma, otroke spodbujamo, da razvijajo kritično mišljenje, da iščejo rešitve za probleme v zgodbi in v naravi in tako pripomoremo  k temu, da otroci razmišljajo o pomenu ohranjanja narave ter se učijo spoštljivega in odgovornega odnosa do žive in nežive narave in obenem spoznavajo, da lahko k ohranjanju čiste narave veliko pripomorejo tudi sami.

V okviru projekta smo z veliko otroške domišljije in ustvarjalnosti ter domiselnosti strokovnih delavk izdelali čudovite ilustracije v knjige ter številne didaktične pripomočke, s katerimi smo podkrepili samo zgodbo in pripomogli k celostnemu doživljanju vsebine in ozaveščanju naših najmlajših o pomenu čistega okolja za naše dobro počutje in zdravje.

S primerom dobre prakse, z izdelanimi didaktičnimi pripomočki in otroškimi izdelki v okviru projekta, smo se predstavili širši javnosti na mednarodnem sejmu trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga, na sejmu GREEN v Gornji Radgoni, v petek, dne 4. 4. 2014.

Z našimi idejami, prispevki, izdelki in didaktičnim materialom smo prijetno presenetili obiskovalce, kot tudi idejno vodjo in avtorico projekta go. Aleksandro Pinterič, ki je bila nad našim delom tako navdušena, da nam je obljubila celo obisk v enoti.

V okviru projekta smo sodelovali še na natečaju »Bistri škorenj«, v katerem smo zbirali otroške ideje o tem, kako preprečiti škodljivo in nemarno obnašanje velikih nemarnih škornjev v gozdu. V mesecu juniju se bomo v spremstvu staršev odpravili še na vseslovensko srečanje »škorenjčkov« v Maribor, kjer bomo sodelovali pri snemanju videospota in se srečali s predsednikom g. Borutom Pahorjem.

Z velikimi nemarnimi škornji smo se naučili spoštljivega in primernega obnašanja v naravi in spesnili tudi kratko pesmico:

MAJHNI SMO JUNAKI,

A VELIKI KORENJAKI.

V GOZDU RADI SE IGRAMO,

PRAVILA DOBRO VSA POZNAMO.

SMO Z NEMARNIMI SE ŠKORNJI NAUČILI,

DA V GOZDU NE BOMO KRIČALI

IN NE SMETILI.

TAKO BO GOZD PRIJETEN IN LEP KRAJ,

ZATE IN ZAME ČUDOVITI RAJ.

skornji1  skornji2

skornji3

Več: www.velikinemarniskornji.si

PRIHAJAJOČI DOGODKI V VRTCU

  • Ni dogodkov

KOLEDAR DOGODKOV V VRTCU

julij 2024
PTSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
« Jun   Avg »
Dostopnost